Príprava letniny pre zver
Pod názvom letnina rozumieme objemové krmivo získané začiatkom leta narezaním olistených výhonkov niektorých drevín, či krovín, ktoré sa v chládku správne usušia, zviažu do zväzkov a vzdušne, v suchu uskladnia. Na prípravu sú súce tieto druhy drevín a krov: rakyta, osika, jarabina, dub, lipa, jaseň, brest, hrab, breza, černica, malinčie...
Pokiaľ ide o čas prípravy, treba využiť obdobie miazgy, najlepšie koncom júna, alebo prvej polovice júla. Dĺžka narezaných výhonkov má byť do 60 cm a na mieste sušenia sa rozložia v tenkých vrstvách. Po zvädnutí (asi 24 h) je ich treba dvakrát denne obrátiť pre urýchlenie sušenia. Pri priaznivom počasí je do troch dní letnina usušená a možno ju zviazať do zväzkov. Treba výslovne varovať pred sušením na priamom slnku, letnina vtedy dostane až tmavohnedú farbu a listy úplne skrehnú, rozsypú sa a ostanú len holé výhony. Správne usušená letnina má sivozelenú farbu, je pružná, nedrobí sa a príjemne vonia. V horách býva sušenie sťažené rosami a dažďami. Pripravená letnina musí byť dobre uskladnená v suchu a na vzdušnom mieste. Najlepšie sa hodia povalové časti krmovísk, kolíb, chát a iných lesných stavieb.
Jednou z najdôležitejších drevín pre prípravu letniny je rakyta a preto, kde jej je dostatok, mala by sa robiť letnina z nej. V lesoch s prevažne ihličnanmi býva výskyt rakyty nepatrný, preto je možné využiť malinčie, hoci je menej vhodné. Správne pripravená letnina pre jeleniu a srnčiu zver je na zimu prvotriednym a obľúbeným krmivom, ktoré predstihuje aj akostné sená.